Help, overal huisdierhaar: alles over de rui

Als de seizoenen wisselen, wisselt ook het vachtje van je huisdier. En dat betekent bergen met haar op de vloer, meubels en je kleding. Twee keer per jaar is jouw trouwe viervoeter in de rui. Hoe kom je makkelijk van dat haar af? Lees verder voor alle rui-feitjes en -tips.

Help, mijn huisdier is in de rui!

Waarom is mijn huisdier in de rui?

Alle harige dieren (en ook mensen) verliezen het hele jaar door haren, maar er zijn twee periodes per jaar waarin jouw huisdier extra veel haar verliest. In de lente en in de herfst is jouw hond of kat zo’n 3 á 4 weken in de rui. Het is een soort garderobewisseling: net als mensen, verruilen huisdieren hun dunne zomerjas voor een lekker dikke winterjas, en andersom.

Waarom hebben wij dan geen rui? De vacht van een kat of hond zit iets anders in elkaar dan de haren op een mensenhoofd. Jouw huisdier heeft namelijk een dubbele vacht: een bovenvacht en een ondervacht. Om koel te blijven in de warme zomermaanden, wordt de ondervacht in de lente dunner en krijgt je huisdier een ademende bovenvacht. In de herfst wordt de ondervacht weer lichter en dekkender, met langere haren in de bovenvacht. Lekker warm!

Wat kun je doen tegen al dat haar?

Zo’n rui is natuurlijk superslim van moeder natuur, maar nou zitten jij en jouw huis wel hélemaal onder de haren. Kun je daar iets tegen doen? Je kunt de rui (en jouw huisdier) een handje helpen door jouw hond of kat geregeld te borstelen. Je kamt dan de dode haren en huidcellen uit de vacht, voordat ze de kans krijgen om door je huis te dwarrelen. Geregeld borstelen zorgt er ook voor dat de dode haren niet gaan kriebelen en je kamt meteen de natuurlijke oliën over de vacht heen, zodat hij gezonder blijft.

Zelfs met een regelmatige borstelbeurt zullen er nog steeds haren door je huis blijven verschijnen. In de ruiperiode zul je dus toch helaas wat vaker de stofzuiger moeten pakken. Was mandjes en bedjes ook wat vaker of klop deze geregeld buiten uit (dan kunnen ze tuinvogels de haren meteen gebruiken voor hun nestjes).

Gezonde voeding = gezonde vacht

Wist je dat je aan de vacht van je huisdier heel goed kunt zien hoe het met zijn gezondheid is gesteld? Als de vacht dof en droog is, zit hij (letterlijk) niet lekker in zijn vel. Hij zal ook een stuk meer gaan verharen, ook buiten de rui. Een belangrijke stap voor een gezonde hond of kat is een kwalitatieve en gebalanceerde voeding met daarin alles wat hij nodig heeft om gezond te blijven. En natuurlijk aangevuld met hondensnacks of kattensnoepjes met goede ingrediënten!

Waar moet je dan aan denken? Vooral voeding die rijk is aan omega-3 en omega-6-vetzuren leveren een extra positieve bijdrage aan een gezonde huid en vacht. Zalm zit boordevol met deze vetzuren en is ook nog eens superlekker. Daarom zit er in onze hondenbrokken extra zalmolie en hebben wij zelfs een zalmvariant. En door de heerlijke smaak is het ook purrfect voor heerlijke snacks, zoals onze Salmon Fillet Strips voor honden en de Deli-lijn voor katten. Verwen jouw huisdier dus met een lekker en supergezond extraatje, vooral tijdens de rui!