Dit zegt jouw hond of kat tegen jou

Praat jij ook wel eens met jouw huisdier? Vaak doen we dat in mensentaal en aan onze toon weten ze wel ongeveer wat we bedoelen. Maar wist je dat jouw huisdier naast miauwen, blaffen en spinnen ook andere manieren heeft om met jou te praten? Lees gauw verder om te ontdekken wat jouw hond of kat tegen je zegt.

Een lesje katten- en hondentaal

Pratende honden

Honden gebruiken hun bek om op allerlei manieren te communiceren. Dit doen ze niet alleen door te blaffen of te grommen: lippen en tanden spelen ook een grote rol. Zo trekt een agressieve of bange hond zijn lippen op om zijn tanden te laten zien, om zo andere honden te waarschuwen.

Leuk om te weten: jouw hond kan ook naar jou lachen! Hij zit dan heel relaxed, een beetje hijgend, met zijn bek half open en een hangende tong. Jouw hond is dan echt in een relaxed and happy mood. En nog een laatste tong-feitje: een hond gebruikt zijn tong ook om een situatie te sussen door bijvoorbeeld jouw gezicht of handen te likken.

Oren zijn niet alleen om mee te horen

Naast miauwen hebben katten ook een heleboel manieren om met je te praten. Oren spelen bijvoorbeeld een grote rol in kattentaal. Als jouw kat nieuwsgierig is, staan zijn oren naar voren om zoveel mogelijk geluid op te vangen. Maar drukt hij zijn oren plat tegen zijn kop? Dan voelt hij zich bang of angstig: hij drukt zijn oren plat om ze te beschermen tegen bijten en klauwen. En een kat die zich niet helemaal op zijn gemak voelt, richt zijn oren juist naar de zijkant, als een soort vliegtuigvleugels.

Zwiepende staarten en vriendelijke vraagtekens

Voor de staarttaal van je hond of kat heb je soms wel een woordenboek nodig. Een kwispelende staart betekent namelijk niet altijd dat je hond blij is. Dominante honden houden hun zwiepende staart omhoog, terwijl relaxte honden hun staart in een ontspannen u-vorm houden. Een echt blije hond zwaait vrolijk met zijn staart heen en weer, maar heeft verder relaxte oren en blik in de ogen.

Een kat kan met zijn staart iedereen op een afstandje al vertellen of ze dichterbij mogen komen of juist moeten opkrassen. Is een kat heel blij om je te zien? Dan schiet zijn staart rechtop de lucht in. Als jouw kat zich relaxed voelt en blij is dat je er bent, dan staat zijn staart rechtop en krult het puntje als een U of vraagteken naar beneden. Soms zwaait het puntje dan langzaam heen en weer. Maar hoe sneller de staart gaat bewegen, hoe geërgerder jouw kat is. Als een kat met zijn staart zwiept, kun je maar beter uit de buurt blijven.

Relaxte blikken en knipogen

De grootte van de pupillen en de ogen zelf bepaalt wat jouw kt met zijn ogen zegt. Als hij alert en opgewonden is, zijn de ogen opengesperd, om zoveel mogelijk informatie op te nemen. Zijn de ogen dichtgeknepen, met een gespannen lichaam en oren? Dan is de kat boos of heel bang. Een relaxte kat heeft slaperige oogjes, met een rustige blik en hangen oogleden. Wist je dat je kat je een kusje kan geven met zijn ogen? Hij knippert dan heel langzaam met beide ogen naar je.

Een rustige blik, met hangende oogleden, betekent ook bij honden dat ze zich op hun gemak voelen. Als je hem een lekkere aai geeft, zul je zien dat zijn ogen steeds kleiner worden. Alerte honden sperren hun ogen ook wijd open. En staren is superonbeleefd: door te staren wil een dominante hond de controle overnemen, terwijl een bange hond juist de ogen afwendt. Staar een vreemde hond dus ook nooit recht aan.