hond weegschaal

5 tips om jouw huisdier op gewicht te houden

Geef jij jouw hond of kat graag wat lekkers? Net als bij mensen kunnen al die smakelijke extraatjes bij huisdieren ook zorgen voor extra kilootjes, met alle (gezondheids)gevolgen van dien. Dus merk je dat jij die smekende ogen niet kunt weerstaan en je huisdier net iets te vaak wat lekkers toestopt? Lees dan snel verder voor tips om je huisdier op gewicht te houden.

Zo houd je jouw huisdier op gewicht

Meet wat je huisdier eet

Honden en katten zijn van nature jagers. Dat betekent dat ze niet de hele dag door eten, maar alleen als ze wat gevangen hebben. En zo’n jacht kost natuurlijk ook veel energie. Dat is wel wat anders dan de hele dag een volle voerbak tot je beschikking hebben. Tijd om te meten hoeveel je huisdier eigenlijk moet eten. Overleg met je dierenarts wat het ideale gewicht voor jouw hond of kat is. Check vervolgens de tabellen op de voerverpakkingen om te weten hoeveel gram voeding jouw beestje dagelijks nodig heeft.

Tactische tussendoortjes

Snoepen: wie houdt er niet van? Ook jouw hond of kat is dol op alle lekkere snacks die er verkrijgbaar zijn. Stap dus over op tactisch snacken: bekijk hoeveel calorieën, suikers en vetten er in snoepjes zitten en stem dit af op de voeding en hoeveel calorieën je huisdier nodig heeft.

Kies voor een gezond alternatief, met ingrediënten en toevoegingen zoals vitamines of zalmolie die ook echt bijdragen aan de gezondheid van je huisdier. Daarom kiezen wij er ook voor om onze snacks met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten te maken, zonder suiker, zout en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Zo maak je snacken leuk én gezond!

Weet wat je huisdier eet

Ook met voeding is het belangrijk om goed te kijken wat er nu precies in zit. Vaak zit voeding namelijk boordevol ingrediënten en toevoegingen die er alleen maar voor zorgen dat het aantal calorieën omhooggaat, zonder dat ze bijdragen aan de gezondheid van je hond of kat. Kies dus een kwalitatieve voeding met ingrediënten waar je beestje ook echt wat aan heeft.

Bewegen door weer en wind

Alle energie die jouw huisdier uit zijn voedsel haalt, moet natuurlijk ook ergens ingestopt worden, want anders blijven die pondjes eraan zitten. Maak er daarom een gewoonte van om elke dag wat tijd vrij om samen met je huisdier in beweging te komen.

Voor honden betekent dit een stevige wandeling. Even een blokje om is niet genoeg: je hond heeft minstens één keer per dag een langere wandeling nodig, vooral als hij de rest van de dag binnen doorbrengt. Maak de dagelijkse wandeling wat actiever door steviger door te stappen of geleidelijk een paar blokken aan het rondje toe te voegen.

Spelletjes met belletjes

Buitenkatten komen gemakkelijk aan hun dagelijkse beweging. Klimmen, klauteren en rennen: met de juiste voeding zal een buitenkat niet snel te dik worden. Maar katten die hun dagen binnen slijten, hebben wel extra beweging nodig. Klimmen is bijvoorbeeld essentieel voor een kat. Hiermee strekt hij lekker alle spieren en slijpt hij meteen zijn nagels. Zorg dus voor een goede krabpaal of -toren waar hij lekker in kan klimmen.

Ook rennen en jagen kun je goed nadoen in huis. Een propje papier, een veertje aan een touwtje of het laserlampje: zolang het snel en onverwachts beweegt, zal het de aandacht van je kat trekken. Schijn het laserlampje bijvoorbeeld eens hoger op de muur, zodat hij er echt naartoe moet springen!