Wanneer en hoe vaak moet ik mijn huisdier voeren?

De hele dag een volle bak, twee maaltijden of juist meerdere kleine porties verdeeld over de dag: wanneer en hoe vaak moet je eigenlijk je huisdier voeren? Elk dier is anders, dus een eenduidig antwoord is er niet, maar met deze tips en feitjes helpen we je op weg!

Zo vaak voer je jouw huisdier

Rust en regelmaat voor hongerige honden

Je hond is echt een gewoontedier. Het liefst wil hij elke dag op precies hetzelfde tijdstip eten, een wandeling maken, knuffelen, nog meer eten, spelen en ga zo maar door. Regelmaat maakt jouw hond gelukkig én zelfverzekerd. Wat er ook gebeurt of verandert in huis, dankzij de regelmaat weet hij dat zijn voerbakje altijd op hetzelfde moment gevuld wordt!

Daarom is het ook belangrijk dat je vaste voermomenten aanhoudt voor je hond. Wees niet bang: een uurtje speling is niet erg, dus je hoeft niet met je stopwatch klaar te staan. Vaak wordt aangeraden om een hond twee keer per dag te voeren: eenmaal in de ochtend en eenmaal in de avond. Zorg dat er ook altijd vers water klaarstaat voor je hond, het liefst een schone bak bij elke maaltijd. Water kun je de hele dag laten staan.

Deze honden willen vaker eten

Maar: elke hond is anders. Kleine honden hebben een sneller metabolisme en verbranden hun energie sneller dan een grote labrador. Deze kleintjes kun je dus gerust drie keer per dag voeren. Dit geldt ook voor puppy’s: deze brokjes energie zijn de hele dag bezig met spelen en ravotten en vliegen razendsnel door hun energie heen. En de hele grote rassen krijgen door twee maaltijden sneller last van een opgeblazen gevoel of een gevoelige maag, dus ook deze loebassen worden blijer van meerdere kleine porties, verdeeld over de dag.

Knagende kattenmagen

In het wild jaagt een kat meerdere keren op een dag en verorbert dan kleine prooien als muizen en vogels. In plaats van één groot buffet eet een wilde kat dus veel kleine maaltijden. Maar dat wil niet zeggen dat een huiskat daar gelukkig van wordt. Sterker nog, katten verschillen nóg meer van elkaar dan honden. De ene kat wil een volle voerbak waar hij de hele dag mee doet, de andere kat kan alleen maar meerdere kleine maaltijden eten omdat hij alles meteen opschranst.

Het hangt er dus heel erg vanaf wat jouw kat gewend is. Als jouw kat altijd al twee maaltijden per dag heeft gehad, moet je niet opeens overstappen op vier kleine maaltijden. Ook katten zijn echte gewoontedieren en plannen hun hele dag om wanneer en hoeveel eten ze krijgen. Ze weten dan precies hoeveel energie ze ervan krijgen en wat ze daarmee kunnen doen.

Kittens willen vaker eten

Net als puppy’s hebben kittens een kleine maag, een snel metabolisme en vliegen ze door hun energie heen. Leer je kitten daarom om meerdere kleine porties per dag te eten, minstens vier. Zo blijft zijn energieniveau gelijk en stimuleer je een goede ontwikkeling en groei. Naarmate jouw kitten ouder wordt, kun je langzaam overstappen naar drie tot vier maaltijden per dag.